Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

refugees@campus

Logo https://weertoekomst.uaf.nl/refugees-campus










In 2017 lanceerde de Universiteit van Tilburg, in samenwerking met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF,  een pre-bachelorprogramma voor vluchtelingen die willen studeren aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. We volgden drie deelnemers op hun weg van vluchteling naar student, bijgestaan door hun Nederlandse medestudenten.  

Naar boven









In het voorjaar van 2018 kregen de studenten fotografie workshops van fotograaf Ahmet Polat. De koppels maakten portretten van elkaar, fotografeerden hun dagelijks leven en bespraken hun ambities. Een ideale manier om elkaar beter te leren kennen. Hun foto’s, gecombineerd met het werk van de fotograaf zelf, laten het Tilburgse studentenleven zien, door verschillende ogen bekeken.

Naar boven









Dit initiatief kwam tot stand binnen Refugees@campus, het landelijke studentmentoringproject van het UAF waarin vluchtelingstudenten worden gekoppeld aan Nederlandse studenten om ervoor te zorgen dat vluchtelingen zich sneller thuis voelen op hun onderwijsinstelling en in de samenleving.

Naar boven
Scroll up
Scroll left
Scroll right
Scroll down
Naar boven

Naar boven







Homa Golestani komt uit Afghanistan. Ze vluchtte in 2015 met haar toen vierjarige zoontje naar Europa. Ze kwamen in Tilburg terecht. Toen Homa afgelopen september aan de pre-bachelor begon, woonde ze nog in een azc. Zij en haar zoontje deelden er een kamer met een andere Afghaanse familie.

Naar boven

Naar boven

Naar boven






Homa werd via het mentorproject gekoppeld aan tweedejaars rechtenstudente Khadija Tber. Zij helpt Homa voor te bereiden op een rechtenstudie. “Hoewel ik hier ben opgegroeid, reageren mensen nog steeds verbaasd als ik vertel dat ik aan de universiteit studeer. Ik denk dat alle buitenlanders daarmee te maken krijgen, en het stempeltje ‘vluchteling’ maakt dat nog erger. Mensen hebben een bepaald beeld van je.”

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven



Bassam Hamoudeh uit Syrië had net zijn bachelordiploma gehaald toen hij de oversteek van Egypte naar Europa maakte. Hij reisde samen met zijn twee zussen en zijn jongere broertje. Op zee kwamen ze in een storm terecht. Bassam en de andere opvarenden werden gered door de Griekse kustwacht. 

Naar boven


In een Egyptische gevangenis ontmoette Bassam een Syrische vrouw die ook de oversteek naar Europa maakte. Ze brachten dertig dagen samen in de gevangenis door. Ze werden verliefd en hielden contact. Nu zijn ze getrouwd en hebben ze samen een zoontje van anderhalf.

Naar boven

















Naar boven




Noura Yacoubi studeert Global Communication. Ze is bezig met het schrijven van haar masterscriptie, over de framing van migranten in Nederlandse media. “Ik was gefascineerd door de metaforen die media gebruiken. In de krant lees je over een ‘crisis’, over een ‘vloedgolf’ of een ‘tsunami’ van vluchtelingen.”

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven

Naar boven






Shahed Sabee is de jongste van de pre-bachelorklas. Haar moeder is Syrisch en haar vader Palestijns. “Het grootste deel van mijn leven woonden we in Abu Dhabi, omdat mijn vader daar werkte. Dat is mijn thuis, daar ben ik geboren en opgegroeid. Later hebben we een paar jaar in Syrië gewoond. Tot de oorlog uitbrak.”

Naar boven

Naar boven




Toen ze zich aanmeldde voor het mentorproject, volgde Amarins Nonhebel nog de pre-master International Management. Ze besloot halverwege het jaar te stoppen.
Nu werkt ze fulltime. Ze spreekt Shahed daarom veel via WhatsApp. 

Naar boven

Naar boven











Ik was nieuw in Tilburg, dus ik had iemand nodig om de stad te leren kennen. Ik had ook veel vragen over mijn verzekering, over mijn broer die nog in Turkije is, over wiskunde. Amarins is nu meer dan een mentor voor mij. We blijven elkaar zien.

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan